Kamermuziek Festival Amsterdam 30 dec t/m 1 jan

Subtitle

Locatie

 

Een eigenzinnige houten kerk op een van de mooiste pleinen van Amsterdam. De 17e-eeuwse Amstelkerk is van noodkerk, waar naar men zegt Napoleon ooit zijn paard stalde, uitgegroeid tot een sfeervolle locatie met prachtige akoestiek.

De Amstelkerk werd in de jaren 1668-1670 gebouwd als noodkerk voor de bewoners van het nieuw aangelegde tweede deel van de grachtengordel. Het ontwerp van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert was zo eenvoudig uitgevoerd dat men sprak van een 'preekschuur'. Uiteindelijk werden de plannen voor een grote stenen kerk op het Amstelveld niet uitgevoerd en is de 'noodkerk' tot op de dag van vandaag blijven staan. In 1840 kreeg het interieur een neogotische inrichting. Eén van de eerste uitingen van deze stijl in ons land.

Stadsherstel verwierf het gebouw eind jaren tachtig, toen het in zeer slechte staat verkeerde. In 1990 was de restauratie voltooid en betrok Stadsherstel de kantoorruimten. Sindsdien wordt de middenruimte op incidentele basis verhuurd en is de kerk voor een aantal orkesten het vaste podium geworden. De intieme Amstelkerk is bijzonder geschikt voor kamermuziek.

De akoestiek van het houten gebouw leent zich uitstekend voor recitals en concerten. Het monumentale, gerestaureerde Bätz-orgel kan nog steeds bespeeld worden. Bovendien heeft de Steinway vleugel van Youri Egorov een vaste plek in de kerk gekregen.